Pittsburgh zdolal Ottawu, je prvým finalistom Východnej konferencie

25.05.2013 Celý región

Pittsburgh 25. mája (TASR) - Hokejisti Pittsburghu Penguins si bez väčších problémov poradili v piatom zápase 2. kola play off NHL s tímom Ottawa Senators, keď zvíťazili 6:2 a stali sa prvými finalistami vo Východnej konferencii. Tučniaci, ktorí vyhrali semifinálovú sériu 4:1 na zápasy, sa vo finále stretnú s Bostonom Bruins alebo New Yorkom Rangers (stav série: 3:1).

V tíme Penguins zaznamenal James Neal premiérový hetrik v nadstavbovej časti v kariére, ďalšie góly domácich pridali Kris Letang, Jevgenij Malkin a Brenden Morrow. Brankár víťazov Tomáš Vokoun mal 29 úspešných zákrokov. Za senátorov skórovali Milan Michálek a Kyle Turris. Gólman Craig Anderson zastavil 27 striel, ale senátorom ukončili tučniaci predčasne sezónu už po tretí raz za posledných päť rokov. Penguins sa dostali do finále konferencie prvýkrát od roku 2009, keď získali svoj tretí Stanley Cup.

Pittsburgh sa ujal vedenia, o ktoré už vo zvyšku duelu neprišiel, v 7. minúte. Útočníka Morrowa pred bránkou ideálne našiel obránca Mark Eaton. Poistku na 2:0 pridal v 28. minúte vďaka dôrazu v bránkovisku spomínaný Neal. Po tretí raz sa domáci radovali v 33. minúte potom, čo v presilovej hre z priestoru medzi kruhmi švihom presne pálil ofenzívny obranca Letang. Nulu na konte Vokouna potom síce zmazal jeho krajan Milan Michálek, ako posledný ale v druhej tretine udreli Penguins. V čase 39:30 zvyšoval na 4:1 Jevgenij Malkin. Záverečné dejstvo prinieslo ešte ďalšie tri gólové situácie. Najskôr potrestal veľkú chybu Sergeja Gončara v rozohrávke napadajúci Neal - 5:1. V 54. minúte pre zmenu Turris zmiernil stratu Ottawy, späť na rozdiel štyroch gólov však v 58. minúte navŕšil náskok Pittsburghu rozbehnutý. Hattrick zavŕšil po skvele individuálnej akcii, keď si obhodil hviezdneho obrancu Senators Erika Karlssona a poradil si aj pri zakončení s brankárom Andersonom - 6:2.



2. kolo play off NHL

Východná konferencia - 5. zápas:

PITTSBURGH - OTTAWA 6:2 (1:0, 3:1, 2:1)
Góly: 28., 52. a 58. Neal, 7. Morrow, 33. Letang, 40. Malkin, – 37. M. Michálek, 54. Turris.
Brankári: Vokoun - Anderson,
strely na bránku: 33:31.
Diváci: 18.656.
/Konečný stav série: 4:1/
 

Vyberte región